O cyrilo-metodskej tradícii diskutujú odborníci z ôsmich krajín

20.05.2013 Prešov

Prešov 20. mája (TASR) - Prínos sv. Cyrila a Metoda, vplyv ich učenia na rôzne oblasti spoločenského a kultúrneho života sú hlavnou témou interdisciplinárnej vedeckej konferencie s názvom Kresťanstvo ako nositeľ kultúry, ktorá sa dnes začala v Prešove.
Dvojdňové podujatie pri príležitosti 1150. výročia príchodu slovanských vierozvestcov na slovenské územie pripravila Pravoslávna bohoslovecká fakulta (PBF) Prešovskej univerzity.
Hlavný organizátor konferencie a pedagóg z PBF Václav Ježek pre TASR uviedol, že okrem odborníkov na teológiu, filozofiu či jazyky zo Slovenska pozvali na konferenciu hostí z Česka, Poľska, Ruska, Ukrajiny, Švajčiarska, Bulharska a Grécka.
Konštatoval, že na pozvanie pozitívne zareagovali aj predstavitelia cirkvi v Etiópii, ktorá podľa neho patrí medzi krajiny s najstaršími kresťanskými tradíciami. Problémy s vízami im však neumožnili pricestovať, preto ich príspevky, týkajúce sa predovšetkým oblasti vzdelávania, prečítali v prvej panelovej diskusii organizátori.
Na konferencii dnes zazneli prednášky súvisiace s univerzálnym odkazom solúnskych bratov v kontexte náboženstva i politiky, vplyvu Cyrila a Metoda na ukrajinskú kultúru, ale aj kultúry iných krajín.
V priebehu dvoch dní sa bude diskutovať na témy týkajúce sa náboženstva a ekológie, poslania kresťanstva vo svete, rozvoja Slovanov či vplyv kresťanstva na sociálny a duchovný svet človeka.
„Posledný blok zastrešuje edukatívny rámec cyrilo-metodskej misie v širšom spektre. To znamená, ako funguje v konkrétnej praxi, ako dokážeme toto dedičstvo, cyrilo-metodskú kultúru aplikovať napríklad v edukatívnom procese, čo je dôležité pre fakultu, univerzitu i vzdelávací systém ako taký,“ povedal Ježek.
Okrem odbornej časti je pripravený aj sprievodný program, v rámci ktorého bude koncert duchovných piesní, v priestoroch auly PBF dnes otvorili výstavu ikon, ktorú pre túto príležitosť zabezpečilo Veľvyslanectvo Bulharskej republiky v SR.
 

Vyberte región